W dzisiejszych czasach warto powrócić do smaków z dzieciństwa. Wiele osób na pewno uwielbiało jeść naleśniki na słodko. To jakże proste i smaczne danie nadaje się praktycznie na każdy posiłek. Odpowiednie ciasto na naleśniki wymaga poznania odpowiednich proporcji. Naleśniki znane są na całym świecie i w każdym regionie wyglądają trochę inaczej po przygotowaniu. Aby naleśniki okazały się sukcesem potrzebna jest również odpowiednia patelnia na naleśniki. Charakteryzuje się ona gładką powierzchnią i cienkim spodem. Wygląda trochę jak forma do tarty. Specyfika tej patelni pozwala na smażenie idealnie cienkich naleśników. Oczywiście trzeba również wlać odpowiednią ilość ciasta. Patelnia na naleśniki ułatwia bardzo pracę kucharza, który dziennie musi usmażyć kilkadziesiąt takich placków. W domowym zaciszu wygląd nie jest aż tak istotny, ale w restauracji oczekuje się powtarzalności i estetyki.